Biramo štene i vodimo ga kući

(tekst preuzet s Nordic Cluba)

 

Horedecai Siegal jednom reče : „Nabava psa vaša je jedina šansa da si sami odaberete rođaka”. To uvelike objašnjava ono uzbuđenje koje ide uz donošenje novog psa u kuću.
Kada stignete do uzgajivača ili pred vrata Azila nemojte isključiti zdrav razum. Povedite prijatelja koji će vam pomoći ako postanete preimpulsivni. Ako kupujete izložbenog psa, povedite sa sobom osobu koja ima iskustva u kinologiji, i upamtite da je odabir šteneta tek prvi korak u dugom zajedničkom životu.
Čim dovedete štene kući, širom otvorite oči. Štenci su nepresušan izvor čuda i užitaka, a rastu nevjerojatno brzo. Učinite sve kako ne biste propustili nijedan dragocjen trenutak.

Pripremite se za štene

Jedno od prvih pravila kojih se trebate držati da biste štene zaštitili u kući (a i kuću od šteneta), jest da mu od početka ograničite područje kretanja na manji, sigurniji dio stana ili kuće. To znači da neko vrijeme trebate paziti da vrata dječje sobe budu zatvorena, kako neke od igračaka ne bi završile u štenetovom želudcu (na vaš užas i užas vaše djece). Ako treba, poslužite se ogradicama koje se u istu svrhu koriste za bebe. Možete ih prenositi, te kada želite postaviti na vrata ili pri vrhu stubišta. Nikako ne dozvolite štenetu hodanje po stepenicama, bar do 5 mjeseci života (nosite ga dok god vam to njegova težina dozvoljava). Sjetite se svih opasnosti koje vrebaju na male bebe – to je isto. No kod štenadi morate misliti na to što bi mogli glodati, a ne u što bi mogli ugurati prste.

Idemo po štene

Ne da vam se čitati sve one upute koje ste dobili sa štenetom. Dosta vam je i želite samo svoga psića i to odmah. Strpite se, još jednom razmislite jeste li na sve mislili. Priznajte da se ne želite zaljubiti u štene koje je lošeg zdravlja i problematične naravi.

Prije nego donesete konačnu odluku provjerite još jednom:

 1. Štene mora dostići odgovarajuću dob
 2. Zdravstveno stanje i dobar uzgoj su jako važni
 3. Izgleda li štene zdravo

Štene mora dostići odgovarajuću dob da bi moglo napustiti majku, a to je osmi tjedan po rođenju. Neki uzgajivači, naročito oni koji uzgajaju patuljaste pasmine, inzistiraju na tome da štenci ostanu i duže u leglu.

Zdravstveno stanje i dobar uzgoj su jako važni, ali jednako tako je važna i socijalizacija. Stoga ne kupujte štene od nekog ko ih je podigao u neodgovarajućim uvjetima, ili ne daj bože u staji ili šupi, odvojeno od svih zvukova koji prate ljudski život. Provjerite štenetovu narav na način koji ćemo opisati u daljem tekstu.

 

Testiranje šteneta

Razina dominantnosti

Koliko je nametljivo ili plaho? Većina ljudi ima poriv da izabere najnametljivije štene u leglu (jer izgleda da ono bira njih), no to za većinu domova baš i nije najsretniji izbor. To može biti dobro za onoga tko se namjerava natjecati sa svojim psom, ali za prosječnu obitelj manje dominantno štene bit će bolji izbor.

Razina zanimanja za ljude

Neki su štenci više orijentirani na pse, a drugi na ljude. Štene koje nije znatiželjno kada su u pitanju ljudi, nema baš velikog izgleda da bude dobar kućni ljubimac.

Pogodnost za školovanje

Cilj je naći ono štene koje ima dobru sposobnost koncentracije i primanja informacije. Treba izbjegavati štene koje je toliko zauzeto jurnjavom naokolo, da niti na trenutak ne usmjeri pažnju prema vama. Sva testiranja koja se provedu u razdoblju od pet do dvanaest tjedana su uredu, no upamtite slijedeće: Ako ih testirate u osmom tjednu života, mogli bi svi biti pomalo mušičavi, jer prolaze kroz „strašljivu fazu” u kojoj su nekoliko dana sumnjičavi prema svemu što je za njih novo. Bolje ih je testirati prije i poslije te faze. Imajte na umu da će za vas vjerojatno biti najbolje ono štene koje je osrednje osobnosti. Treba biti odvažno, ali opet ne toliko da vas dovodi do ludila. Treba biti znatiželjno i proučavati nove stvari, te će ih bolje prihvaćati ako je u vašem društvu.

Dva šteneta

Možda ćete doći u napast da kući odvedete dva šteneta, misleći kako je to genijalna ideja, jer im onda neće biti dosadno dok ste vi na poslu, i manje će gnjaviti vas. Dobro razmislite. Podizanje dvaju štenaca znači dvostruko više posla, dvostruko više ludovanja i dvostruko više nereda. I još nešto — ako dva šteneta rastu zajedno, može se desiti da će biti vezani međusobno a ne za vas.

Štenediljski dopust

Najbolje što možete učiniti za uspostavljanje onog posebnog odnosa s novim štenetom je da kada ga dovedete kući, odete malo na dopust. Zovite to „Štenediljski dopust”. Tako će te imati dovoljno vremena da na ispravan način započnete s kućnim odgojem, te da uživate sa svojim psićem olakšavajući mu tu veliku promjenu u njegovom životu.

Štene dolazi kući

Ponovite za mnom: „Nikada neću dopustiti štenetu da radi ono što ne želim da kasnije radi kao odrastao pas”. Dobro sada ste spremni da budete pravi pseći roditelj. Bog vam pomogao! Kada idete po štene ponesite i one papirnate ručnike, jer postoji mogućnost da psu od vožnje pozli (što ne znači da će čitav život biti tako).
Nemojte ići sami. Povedite prijatelja, a ako imate familiju povedite ih sve. Neka svi prisustvuju tom nezaboravnom trenutku. Nikako im ne dopustite da se svađaju ili tuku oko šteneta. Psić nije nogometna lopta. Za vrijeme vožnje treba ga držati jedna osoba i to najbolje na ručniku u krilu.
Prvo što trebate učiniti kada dođete kući, jest izvesti ga van. Budite strpljivi i pričekajte dok obavi nuždu, te ga nemojte zaboraviti pohvaliti kad to učini. Sviće vjerojatno htjeti uzeti štene malo u ruke, no ne pretjerujte. Imajte na umu da je to ipak mala beba koja se brzo umara i potrebno joj je puno sna. Možda prvi dan ne bude htjela jesti. Na toliko toga se treba priviknuti, pa se ne brinite previše. Pustite je neka istražuje.

Dijete i štene

Štenci nisu punjene igračke, i na vama je da to odmah od početka objasnite svojoj djeci. Malena djeca naročito ona ispod pet godina, teško se mogu kontrolirati, pa u igri sa štencima (ili psima) ponekad budu pregruba. Njih treba pažljivo nadgledati kako se uzajamno ne bi ozlijedili.

Nekoliko pravila kojih se morate pridržavati jer time ulažete u buduće zdravlje vašeg šteneta

 1. Štene ne smije boraviti na skliskim površinama kao što su parketi, laminati ili pločice. Ako primijetite da štene kliže i pada to je znak za uzbunu. Naročito je opasna igra i trčanje po skliskim površinama, što često djeci izgleda jako zabavno. Uz ciku i vrisku jurcaju po kući ili stanu, a gle čuda štene ih u stopu prati, te se svako malo razlijepi po podu sa sve četiri raširene šape. Igra sa štenetom svakako da, ali za to postoji i mjesto i vrijeme. Ako želimo jurcati sa svojim psićem mjesto za to je vani, u parku ili dvorištu. Ako se sa psićem želite igrati u kući, najbolje je da to radite na tepihu.
 2. Štene i stepenice. Štene ni u kojem slučaju ne smije hodati (a naročito ne juriti) po stepenicama. Ne zaboravite njegove kosti i hrskavice, a štene jako brzo raste. Nosite ga (dokle god vam to njegova težina dozvoljava), nošenjem mu pomažete da ne trpe njegove kosti i zglobovi.
 3. Dječja gruba igra. Ne dozvolite svojoj djeci da se sa štenetom grubo igraju, a naročito budite oprezni po pitanju naslanjanja i oslanjanja na štene, (ili ne daj bože jahanja po njemu).
 4. Ne forsirajte svoga psića. Ni slučajno ga nemojte istrčavati, barem ne dok ne ojača i naraste. Mislim na ono forsirano trčanje uz bicikl, motor ili drugo. Takvim aktivnostima ne činite dobro njegovim zglobovima. Ne zaboravite da je vaše štene ipak samo mala beba i treba puno odmora. Kretanje da ali slobodno bez forsiranja. Štene koje je dugo jurcalo naokolo i izgleda cendravo, vjerojatno je umorno. Stavite ga u njegovu ogradicu ili kavez, te pored njega položite njegovu omiljenu igračku. Vjerojatno će zaspati za nekoliko minuta.

Ne kupujte psa za djecu, jer pas nije igračka i treba mu posvetiti mnogo pažnje i vremena.

Po dolasku u vaš dom prvih nekoliko noći će mu biti vrlo teško. Ako bude u vašoj blizini, gdje osjeti vaš miris i čuje vas kako dišete, bit će manje uzrujan. Pored svog kreveta (pored a ne na) stavite ogradicu ili kavezić i u njega položite neki meki pokrivač na kojem će psić spavati, te neku igračku za žvakanje. Odlučno mu recite u „krevet” i zatvorite vratašca. A tad otvorite neku dobru knjigu jer još dugo nećete moći spavati. Možda vam se ideja o kavezu (boksu) čini okrutnom. Možda i jeste za vas ili mene, no morate stvari sagledati i s pseće strane. Psi su oduševljeni idejom o brlogu, malom području za koje mogu reći da je samo njihovo i u kojem se osjećaju savršeno sigurno. Nakon vrlo kratkog vremena psić će svojevoljno koristiti kavez za spavanje i odmor, i kad su vrata na kavezu otvorena. Stoički podnesite sve cviljenje i plakanje, no nikako ga nemojte kažnjavati i ni u kojem slučaju izvaditi iz ogradice ili kaveza kad se dere. Tako ćete ga samo naučiti da se treba malo uzrujati da bi dobio ono što želi. Pravite se da ga ne čujete, vjerojatno će se ubrzo smiriti. Za dan do dva većina tog žalosnog tuljenja će prestati.

Učimo od samog početka

Svatko tko kući dovodi štene želi početak prelijepog prijateljstva. Nema sumnje da mnogi od tih divnih početaka loše završe. Loš izbor u krivo vrijeme i slabo planiranje igraju veliku ulogu u tome, no u većini slučajeva glavni uzrok u tom tragičnom završetku jest ono „premalo”, bilo da se radi o premalo vremena ili premalo školovanja.
Volite svoje štene, igrajte se s njim i uživajte u njemu. No uvijek – da uvijek – trebate razmišljati o tome kako čete tog bebača oblikovati u poslušnog i povjerljivog psa vaših snova. Za to je potrebna socijalizacija i školovanje, a prije svega vrijeme. Vrijeme u životu šteneta strašno brzo prolazi, kada jednom prođe onih kritičnih nekoliko tjedana više ih ne možete vratiti. Potrudite se, napori koje čete uložiti u prvih nekoliko mjeseci njegova života višestruko će vam se vratiti tijekom svih godina zajedničkog života.
Zaboravite ono (što ste vjerojatno čuli od neukih) da sa školovanjem psa treba početi tek u dobi od šest mjeseci. Vaše štene uči od trenutka kad stigne na svijet. U dobi od sedam do dvanaest tjedana upija sve poput spužvice. To je najvažniji period u socijalizaciji vašeg psića.

Zapamtite :

 1. Uspostavite dobru vezu sa štenetom
 2. Socijalizirajte ga
 3. Nikako mu ne dopustite da radi ono što ne biste željeli da radi kao odrastao pas
 4. Učite ga stvarima rabeći pozitivne metode, učinite mu školovanje zabavnim
 5. Shvatite da će štene griješiti i nemoj te se tada ljutiti
 6. Upamtite: Lakše je spriječiti nego ispravljati loše navike

Veza sa psom

Nije teško stvoriti dobru vezu sa štenetom, provodite vrijeme s njim, pričajte mu, pjevajte mu, mazite ga. Umjesto da zatvarate vrata ako ne želite da ide u određene dijelove vaše kuće, poslužite se ogradicama za bebe, tako da vas može čuti te osjećati da je uključen u zbivanja u kući. Vi postajete njegova jedina obitelj a ako mu dopustite da stvarno bude njen član, bit će bolji kućni ljubimac.

Socijalizacija

Nemoguće je štene previše izložiti novim stvarima – ljudima, mjestima i drugim životinjama. Upravo ovdje mnogi vlasnici upropaste sav rad i trud uglednih uzgajivača. Ako štene nije kontinuirano izloženo novim stvarima, zaustavlja se njegov razvoj, a u mnogim slučajevima i nazaduje. Cilj nam je imati sigurnog i otvorenog, a ne plahog ili agresivnog psa. To postižemo socijalizacijom.
Vaš veterinar zna što je vaše štene i rekao vam je da ga nikamo ne izvodite dok ne dobije sva potrebna cjepiva, a ja vam pak govorim da ga socijalizirate. Tko je sad tu lud i treba li ići van s njim ili ne?
Da i ne. Prije nego što stekne imunitet, vaše štene jest u opasnosti od zaraznih bolesti koje može dobiti od drugih pasa. Zato ne biste smjeli ići na mjesta gdje dolaze psi, parkove, prodavaonice opreme za kućne ljubimce, izložbe i druga pseća natjecanja, sve dok vam veterinar ne kaže da je sigurno. Ali trebali bi ste ga voditi na mjesta koja su vjerojatno sigurna, u posjet prijateljima, gdje će se moći igrati s djecom i zdravim cijepljenim psima ili mjesta gdje ima mnogo ljudi, kao što su terase uličnih kafeterija i slično.
Zašto uopće riskirati? Zato što je to izuzetno važno. Opasnost od postojećih problema u ponašanju jednaka je ili čak veća nego opasnost od postojećih zaraznih bolesti. Stoga planirajte odlaske na sigurna mjesta, ako niste sigurni nosite štene na rukama.

Dosljednost

Znam da je teško, no nekoliko mjeseci kasnije bit će vam jako žao ako ne zapamtite ovo malo pravilo: nikada mu ne dopustite da se izvuče s onim što kasnije ne biste htjeli da radi kao odrastao pas.
Drugo, uvijek provodite u djelo ona osnovna pravila. Ne dopustite da vam to promakne jer ste umorni. Ne dopustite da se izvuče jer je jako sladak. Kada prvi put skoči na kauč –a pokušat će to barem jednom– oštro recite „dolje” i stavite ga na pod. Pohvalite ga jer je dobar pas koji je na podu. Kada skoči na vas ili djecu, uzmite u ruku njegovu ogrlicu, kažite mu „dolje” i pokažite mu što pod time mislite. Pohvalite ga jer drži sve četiri šape na podu.
Dosljednost podrazumijeva i to da su svi ukućani na čisto s tim što su štenetova pravila ponašanja, te da ih i primjenjuju. Ako ste odlučili da ne želite da vaš pas prosi hranu dok jedete, teško čete to pravilo provesti u djelo ako mu vaše dijete kriomice daje čips dok gleda televizor, ili pod stolom daje ono što ne voli a mora pojesti da bi se mogao igrati.
Štene koje odrasta u uvjerenju da smije raditi sve zločestoće koje mu padnu na pamet izrast će u psa s kojim život bas neće biti lagodan. Razlika između psa koji radi što hoće i onoga koji s vašim dopuštenjem radi što hoće ogromna je.

Pohvala i korekcije

Školovanje pasa je nešto poput pokušaja da se psa nečemu nauči, malo milom, malo silom – doduše, posljednjih godina sve više milom nego silom.
Nikada nemojte udariti štene – ni rukom ni smotanim novinama. Nikada ne vičite na njega. Ako budete radili bilo što od navedenoga da biste štenetu pokazali „tko je gazda”, završit čete s psom koji je nesiguran u vas i koji je uvjeren da ste malo ludi.

Metode učenja

Dobar stari nadomjestak – posebno je koristan kod jako malih psića. Primjerice ako štene žvače vaše lijepe kožne cipele, napravite neku buku kojom čete ga zbuniti i odvratiti mu pozornost, pa mu dodajte ono što želite da žvače, primjerice njegovu igračku ili kost. Kada je uzme pohvalite ga.

Tražite drugu vrstu ponašanja – tražeći poželjno zaustavite nepoželjno. Primjerice, ako štene na vas skače, kažite mu oštro „ne”, pa zatim „sjedi”, lagano ga gurnite u sjedeći položaj, pa ga onda pohvalite.

Velika štrcaljka – bocu sa špricom napunite vodom ili nekom neukusnom tekučinom – octom ili limunovim sokom pomiješanim s vodom. Oštro recite „ne”, i štrcnite prema njemu. Pokušajte to izvesti tako da to njemu izgleda kao da je palo s neba.

Time out (pauza) – pauza ili prekid (kako bi sportaši rekli „time out”), daje vremena štenetu da dobro razmisli. Tada zaključuje, vidiš, vidiš, kad to napravim ne smijem biti s njima. Kada vaš malac počne grickati, kažite mu oštro „ne”, a potom ušutite, podignite ga i stavite na neko vrijeme u ogradicu ili kavez. Ne obazirite se na zapomaganja i cviljenje. Kad prestane i smiri se, pustite ga bez velike parade i dopustite da neko vrijeme bude među vama.

Ne, ne, ne, ne, neeeeeeee – ima jedna riječ koju ljudi pri odgoju šteneta redovito rabe, prečesto i neispravno. Koja je to riječ? „Ne”. Neki psi je toliko često čuju da već misle da je dio njihovog imena. Ako se neprestano rabi i to još plačljivim i molećivim tonom, ona gubi svoju vrijednost. „Ne” treba reći čvrsto i oštro, grleno kao što je duboko lajanje s režanjem. Nemojte ga plačljivo moliti „ne, ne, ne”, umjesto toga pogodite ga tom riječju. „Ne” možete zamijeniti nekom drugom riječju, na primjer „samo probaj”. Naravno opet je ključ u načinu na koji to izgovarate. Snizite glas i zarežite „samo probaj”.

Metoda „zgrabi i protresi” – ova metoda se koristi pri ozbiljnim prekršajima, poput režanja, kešenja zubi ili još gore, pravim ugrizima. Primite štene za kožu na stražnjem dijelu vrata, podignite ga i pogledajte ravno u oči, te mu najstrože zarežite „Ne”. Tada ga spustite i neko vrijeme ne obraćajte pažnju na njega ili ga stavite u ogradicu ili kavez.
Ima ljudi koji ne vjeruju u školovanje pasa, uz ispriku „Želim da moj Miki bude slobodan”. To su obično vlasnici čiji psi tumaraju okolo. Nijedan pas na svijetu nema više slobode od onog koji se zna pristojno ponašati, i ni sa jednim drugim nije lakše živjeti. U prilog školovanju i odgoju šteneta ide milijun i jedan razlog, a protiv samo jedan: ljudska glupost.

Kako spriječiti da štenci izrastu u agresivne pse

Morate svoje štene naučiti da je svaki čovjek u hijerarhiji čopora iznad njega i da nećete tolerirati agresivnost prema drugim psima i ljudima.

Evo nekoliko savjeta :

Nikada ne dopustite da vaše štene gricka i žvače vas ili bilo kojeg drugog člana vaše obitelji, pa čak ni u igri. U slučajevima ozbiljnih napada protresite ga i stavite u ogradicu ili kavez.

Nikada ne dopustite djeci da se bez nadzora igraju sa štenetom i nikada ne dopustite da se sa njima igraju grubo. Naučite svoju djecu da budu nježni sa štenetom.

Neka se svaki član obitelji ponaša kao „Vođa”. Naučite štene da čeka kad nešto želi. Kad ga hranite stanite ispred njega sa zdjelicom u rukama, nemojte odmah spustiti zdjelicu tražite od njega da strpljivo pričeka dok vi ne odlučite da ju spustite. Tražite od svih članova obitelji da isto tako vježbaju s njim.

Naučite svoje štene da su ljudi ti koji upravljaju njegovom hranom. Neka svaki član obitelji dodaje hranu u njegovu zdjelicu dok jede, tako da nauči podnositi sve aktivnosti u blizini svoje hrane. Ako počne režati oštro ga korigirajte. Naviknite ga na uzimanje i vraćanje igračaka kojima se igra. Izdajte naredbu „daj”, te mu uzmite igračku. Pohvalite ga kad posluša.

Ako imate odraslog psa koji ima problema s agresijom, odmah potražite stručnu pomoć, prije nego se desi neka tragedija. I najbolji pas u lošeg vlasnika može postati preagresivan ili plah, što potvđuje i poslovica: „Nema loših pasa, već loših vlasnika”.

Prvi veterinarski pregled

U roku 48 sati nakon dovođenja šteneta od uzgajivača posjetite veterinara, kojeg ste pomno izabrali. Uzmite sa sobom, sve informacije koje ste dobili od uzgajivača, koje su vezane uz cijepljenje i čišćenje od crijevnih nametnika. Obavezno ponesite svježu stolicu, koju će veterinar ispitati i utvrditi ima li u njoj crijevnih nametnika. S obzirom da imunološki sustav vašeg šteneta nije tako jak kao onaj u odraslih pasa, pazite da pri posjetu veterinaru ne dođe u dodir s drugim psima. U ambulanti osoblje treba poduzeti sve mjere da bi zaštitilo vašeg psića. Očistiti će stol za pregled dezinfekcijskim sredstvom, a nakon svakog pacijenta će oprati ruke.

Znakovi koji ukazuju na to da vas pas hitno treba veterinara:

 1. Alergijske reakcije, poput oteklina na licu ili osipa kojeg najlakše možete uočiti na trbuhu.
 2. Bilo kakve povrede očiju, bez obzira kako blage one bile.
 3. Bilo kakvi respiratorni problemi: kašalj, otežano disanje ili gušenje.
 4. Bilo koji znakovi boli: povišena tjelesna temperatura, apatija, nemir ili gubitak apetita.
 5. Sumnja na trovanje, uključujući i gutanje antifriza ili ljudskih lijekova, te ugrizi glodavaca.
 6. Bilo kakve rane ili otvorene razderotine koje krvare, te ugrizi drugih životinja
 7. Poremećaji svijesti, onesvješćivanje ili kolaps.
 8. Ugriz zmije
 9. Termički stres, bilo da se radi o prevelikoj vrućini ili hladnoći, te bez obzira na to što vam se čini da se pas oporavio.
 10. Trauma, poput udara automobila, čak i ako izgleda da je sve u redu.
 11. Povraćanje ili proljev koji se ponavlja više od dva do tri puta tijekom jednog sata

Nakon što veterinar utvrdi da je vaše štene zdravo, reći će vam što sve morate činiti da takvo i ostane. Dobar veterinar odvojit će dovoljno vremena da otkloni sve razloge za nepotrebne panike u koje možete upadati. Objasnit će vam sve preventivne mjere, cijepljenja, kontrole parazita i drugo.

Ovaj tekst je vlasništvo Nordic Cluba i kao takav je podložan autorskim pravima. Zabranjeno je kopiranje i distribuiranje teksta ili dijela teksta bez dopuštenja autora.